
Kyseláče (sour ale)
Kyseláče (sour ale)
Pivo typu kyseláč, známý také jako sour ale, je široká kategorie piv charakterizovaná svou kyselou chutí. Kyselost vzniká spontánním kvašením nebo přidáním bakterií Lactobacillus do sladiny během procesu vaření. Na rozdíl od běžných piv, která kvasí pouze s pivovarskými kvasinkami, kyseláče produkují kyselinu mléčnou a další sloučeniny, které dodávají pivu komplexní a osvěžující kyselý profil.
Výroba: Existuje mnoho způsobů výroby kyseláčů, ale dva nejběžnější zahrnují:
- Spontánní kvašení: Pivo se vaří a ochlazuje v otevřených nádobách, kde se kontaminuje divokými kvasinkami a bakteriemi Lactobacillus z okolního prostředí. Tato metoda je náročná na kontrolu, ale může produkovat jedinečné a komplexní chutě.
- Očkování: Do sladiny se před kvašením přidávají čisté kultury bakterií Lactobacillus.
- Sour mashing: Sladová směs se před rmutováním zakyslí Lactobacillus. Tato metoda dodává pivu jemnější kyselost a chlebové tóny.
- Kettle souring: Lactobacillus se přidává do sladiny po uvaření a před chmelením. Tato metoda umožňuje větší kontrolu nad kyselostí a výslednou chutí piva.
Historie: Kyselá piva se vaří už po staletí, s historií sahající až do starověkého Egypta a Mezopotámie. Spontánní kvašení s bakteriemi Lactobacillus bylo běžnou metodou výroby piva až do 19. století, kdy se standardizovaly moderní pivovarské techniky. V posledních letech zažívají kyselá piva renesanci díky inovativním pivovarům, které experimentují s tradičními i moderními postupy.
Hlavní rysy kyseláčů:
- Kyselá chuť: Kyselost je primární charakteristikou kyseláčů a liší se v intenzitě od jemně pikantní až po výrazně ostrou.
- Ovocné a funky tóny: Díky fermentaci s bakteriemi Lactobacillus a divokými kvasinkami se v kyseláčích rozvíjejí ovocné (citrusy, bobulové ovoce, peckové ovoce) a funky (kořeněné, zemité, sýrové) aroma a chuťové tóny.
- Nízká hořkost: Kyseláče se obvykle chmelí méně než běžná piva, takže hořkost je nízká a umožňuje vyniknout kyselým a ovocným tónům.
- Široká škála stylů: Existuje mnoho druhů kyseláčů, od lehkých a osvěžujících pšeničných piv až po plnější a komplexnější imperiální kyseláče.
Příklady kyseláčů:
- Berliner Weisse: Tradiční německý kyseláč s nízkým alkoholem a jemnou kyselostí.
- Gose: Slaný kyseláč z Německa, vařený s přídavkem soli a koriandru.
- American Sour Ale: Moderní styl kyseláče z USA, s širokou škálou chutí a ovocných tónů.
- Flanders Red Ale: Belgický kyseláč s tóny třešní a dubového dřeva.
- Lambic: Belgický spontánně kvašený kyseláč, vařený s divokými kvasinkami a bakteriemi.
- Gueuze: Belgický styl kyseláče, vyrobený smícháním mladých a starých lambiců.
- Fruit beers: Kyselá piva s ovocnou šťávou nebo pyré přidanými do sladiny nebo po kvašení.
Popularita kyseláčů:
Kyseláče v posledních letech získávají na popularitě mezi milovníky piva, kteří ocení jejich komplexní chuťové profily a osvěžující kyselou povahu. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco jiného než běžné pivo, a ideální pro horké letní dny.